Kosárlabda szakosztály bemutatkozója

Múlt:

1945. május 28-án sportszerető fiatalok megalakították a BVSE-t (Bátaszéki Vasutas Sport Egyesület). 

Bátaszéken a kosárlabda először 1946. 08. 25-én jelenik meg, Baja-Bátaszék Vasutas SE Férfi barátságos mérkőzéssel, eredmény ismeretlen.Bátaszéken született és kezdte pályafutását Krasznai Ferenc, Sopron híres kosárlabda- és jégkorongedzője.

1946-tól női csapata is van a Bátaszéki Vasútnak, kerületi bajnokságban szerepel.

A lányok először az 1946/47-es pécsi kerületi bajnokságban szerepeltek és a résztvevő nyolc csapatból a Pécsi VSK és a Bajai TISE mögött a harmadik helyen végeztek. Az újonc csapat kiváló szereplésére mi sem jellemzőbb, mint az, hogy az 1946/47. évi Nemzeti Bajnokság, valamint a vele párhuzamosan bonyolított budapesti és vidéki kerületi bajnokságok eredményei alapján elkészült szövetségi tagegyesületek évi rangsorát megállapító teljesítmény kimutatása alapján a BVSE 74 egyesület közül az 54. helyen, vidéki viszonylatban pedig, 36 egyesületből a 27. helyen végzett. Érdemes felfigyelni arra és értékelni Bátaszék sportteljesítményét, hogy az országban 74 egyesületnél volt kosárlabda csapat és ebből 36 egyesületnél vidéken, köztük Bátaszéken.

Váradiné Götz Lujza 

A kosárlabda sport kezdete Bátaszéken

A kosárlabda szakosztály női ágának megszűnése után a férfi kosárlabda a 90-es évek elejéig aktívan működött (NBII-es szereplés), de azt követően háttérbe szorult. A 2000-es években kezdett újra felfelé ívelni a működés, az NBIII-as Baranya Megyei Bajnokságban erős középmezőnybe tartoztak. A kosárlabda Pomsár Szilvia egykori NB1-es játékos Bátaszékre költözésével kapott új lendületet 2012-ben. Újra indult a női csapat, megkezdődött az utánpótlás-nevelés. Azóta töretlen a fölfelé ívelés, az egyre bővülő szakosztály jó eredményekkel, lelkes fiatalokkal gazdagodik. 

Jelen:

Szakosztályunk szakmai színvonalának biztosítéka a komoly játékosmúlttal rendelkező Pomsár Szilvia, Matejcsek-Lerch Éva és Horváth Rita edzőink, akiknek munkáját a szintén edzői képesítést megszerző Csaba-Tóth Zsófia segíti. Papp László, Csaba Csenge, Tóth Máté személyében vizsgázott játékvezetőnk is van már.

Felnőtt csapatunk a korábbi sikerek (erős középcsapat a Baranya Megyei Bajnokságban, 1. helyezés a Szekszárdi Városi Bajnokságban) után meghatározó játékosok távozása és az utánpótlás hiánya miatt meggyengült. A gyengébbre sikerült 2014-es évet 2015-ben a Szekszárdi Városi Bajnokságban elért ezüstéremmel sikerült feledtetni. Az eredménynél is fontosabb, hogy több ifi játékost sikerült a csapatba beépíteni egyre több játéklehetőséggel, ők 2015-ben a több egykori NB1-es játékost felvonultató Baranya Megyei Bajnokságban tovább edződhetnek. A 2016/17-es idényben ismét a  Szekszárdi Városi Bajnokságban indult e csapatunk.

A női csapat 2012/13-as és a 2013/14-es idényben az NBII-ben indult, ahol először első, majd negyedik helyezést értek el. Azóta sajnos létszámhiány miatt nem tudtuk elindítani őket. Az U16 korosztályú női játékosok száma 2016 szeptemberére ugrásszerűen megnőtt, a tavaly kitűzött célunkat, miszerint önálló női edzéseket tartsunk, sikerült megvalósítani.

Az utánpótlásra koncentrálva friss U11-es csapatunkkal (Bátaszéki Oroszlánok) a  megyei rendezésű Nyuszi Kupában indultunk 2014/15-től.
Rögtön az első évben ezüstéremmel térhettünk haza. 16 mérkőzésből 10-et sikerült megnyerni, ami újoncként több, mint biztató teljesítmény.
2015/16-ban a 19 csapatot felvonultató bajnokság "B" csoportjában végeztünk 4. helyen, azaz erős középmezőnyben sikerült tartani magunkat.
2016/17-ben már hivatalos MKOSZ minősítést kapott a verseny, így az U11-eseink váltak legfiatalabb versenyengedéllyel rendelkező játékosainkká. Ebben az évben az "E" csoport ezüstérmét sikerült elhozni, a lejátszott 16 mérkőzésükön 9/7-es győzelem/vereség arányt, és 491/346-os pontarányt mutattak fel a fiatal játékosok.

Az U13-as fiú korosztály edzőmérkőzéseken, míg a női játékosok kiegészülve néhány fiú játékossal idén is a regionális szervezésű bajnokságban szerepelnek.

Szezonunk hazai rendezésű tornáinak felépítése az évek során rutinná vált, az új játékosok először a Mikulás Kupán mérhetik össze megszerzett tudásukat, melyet a farsangi időszakban megrendezett Családi Nap követ. Fontosnak tartjuk a közösség építését, a szülők bevonását, ez a nap őket is aktivizálja. Fontos esemény szakosztályunk életében az évente kétszer a Babits játszótér kosárlabdapályáján megrendezett streetball-bajnokság, ahol egymás ellen nyílik lehetőségünk összemérni tudásunkat.

Kommunikációnk, tevékenységünk bemutatása terén szintén komoly előrelépések történtek, így valamilyen formában mindenki értesülhet működésünkről, eredményeinkről (Cikádor havilap, bataszek.hu, bataszek.net, Tolnatáj Televízió, facebook oldalunk).

A szakosztály 400.000 Ft önkormányzati támogatásban részesül, 2015-re ezt a keretet jelentősen „kinőttük”. A TAO pályázatok elnyerése esetén működési gondjaink nincsenek, de ezen rendszer esetleges megszűnése esetén komoly gondba kerülnénk, ezen kívül a pályázatokhoz szükséges önerő biztosítása, valamint az idény előtti tervezhetőség miatt kívánatos lenne ezen összeg duplájára emelése.

Utánpótlás:

Szakosztályunkban minden korábbinál hangsúlyosabbá és fontosabbá vált az utánpótlás-nevelés. Ennek kiemelt fontossága felnőtt csapatunknál mutatkozott meg igazán, ahol például a 2014/2015-ös bajnoki idényben a csapat keretét kizárólag 30 év fölötti és 20 év alatti játékosok alkották, tehát gyakorlatilag a legjobb formában lévő sportolók hiányoztak teljes mértékben. Azért, hogy a jövőben a hasonlóan súlyos gondokat lehetőleg elkerüljük, kiemelten kezeljük az utánpótlás-nevelés kérdését, amely 2013 őszén indult robbanásszerű fejlődésnek. Minden évben fokozatosan sikerült előrelépnünk, 2016 őszére a felnőttek alatti korcsoportok összlétszáma elérte a 60-at, ekkor indult kosárlabda-előkészítő nagycsoportos óvodások számára is.

A 2015/2016-os szezonban az óvodások és általános iskola 1-2. osztályosok heti 1, a 3-4. osztályosok heti 2, míg a felsős és középiskolás korosztály heti 3 alkalommal edz, ugyanakkor minden korosztály tehetségesebb és lelkesebb játékosai lehetőséget kapnak, hogy az eggyel feljebbi csoport edzésein is részt vegyenek a fejlődésük érdekében. Az évközi edzések mellett nyári edzőtábor segíti a fiatalok szakmai fejlődését.

A szakosztály létszáma az előző évekhez képest az alsós korosztály gyarapodásával, és a női játékosok számának növekedésével változott, célunk ezeket a fiatalokat hosszú időre megtartani, és stabil játékosokként a jövőben számolni velük.Az utánpótlás képzésében a szakmai munka mellett megkerülhetetlen az anyagi források biztosításának kérdése. Szerencsére az utóbbi évek sikeres TAO pályázatai jelentősen hozzájárultak ezen terület fejlesztéséhez, színvonalának emeléséhez.

Tervek:

Legfőbb célunk, hogy a megkezdett úton tovább haladva a BSE ismét visszakerüljön az őt megillető, elődökhöz méltó helyre a kosárlabda térképén. Ehhez több terület eredményes munkája szükséges.

Legfőbb tervünk a 2017/18-as szezonra, hogy megduplázzuk igazolt játékosaink számát, ugyanis a Nyuszi Kupában az idei év csapata mellett az 1.-2. osztályos korosztályból külön csapatot kívánunk kiállítani, melyre már az idei edzéseken is készülünk.

Ehhez a 2017/2018-as idényben fontos lenne az edzési körülmények javítása: a mérkőzésekre egész pályán lehet igazán készülni, hogy a gyermekek térkoordinációja megfelelően fejlődhessen (test-pályavonal viszonya). Az újonnan nevező gyerekek edzésszámát feltétlenül szükséges lesz 2-re növelni, a többi korosztály edzésszámának megtartása mellett!

Ehhez szükséges a többi szakosztállyal és a fenntartóval való kétoldali korrekt egyeztetés a szezon megkezdése előtt.

Fenti célokhoz meg kell teremtenünk az anyagi fedezetet is (pl. nevezés, játékengedély, utazás). Anyagi téren legfontosabb teendőnk a kosárlabda iránt elkötelezett vállalkozások felkutatása, melyben számítunk a BSE vezetőségének segítségére, hogy a labdarúgókéhoz hasonlóan szívükön viseljék keretünk feltöltését. 

Reményeink szerint a szisztematikus munka, a sportolók növekvő száma, a javuló eredmények, az anyagi erősödésből származó egységesebb megjelenés, színvonalasabb meccsrendezések, valamint a megfelelő kommunikáció és jó értelemben vett propaganda hatására a bátaszéki lakosok, potenciális szurkolók, helyi vállalkozók és különféle irányító, vezető pozícióban lévő emberek ismét felfedezik e csodálatos sportágat.