Karate szakosztály bemutatkozója

A Bátaszék Sport Egyesület 1984-ben vette fel szakosztályai közé a karate sportágat. Ekkor alakult meg Tóbi István vezényletével a Wado-ryu Karate Szakosztály. Akkoriban – talán a filmek vagy az újdonság varázsa miatt – rengeteg fiatal választotta Bátaszéken a Wado-ryu Karate-t. A szakosztály a 80-as években kizárólag tömegsport jelleggel működött. Tóbi István távozása után néhány évig Pécsi Attila, majd Csoboth Zoltán irányította a szakosztályt, de mindketten kénytelenek voltak szakítani e sporttal, családi és munkahelyi elfoglaltságuk miatt.

Az edzéseket a 90-es évek óta Nagy Ákos, a Bátaszéki Általános Iskola és Gimnázium testnevelő tanára, 4 Dan-os mester, WUKF Európa- és Világ Bajnok vezeti. Csapatunk munkáját 1995 óta Dózsa-Pál Tibor Szakosztályvezető segíti.

1999-ben tovább bővült a szakosztály létszáma, miután Szekszárdon is elkezdődtek az edzések. Jelenleg Bátaszéken és Szekszárdon mintegy 100 karatéka edz, köztük több aktív feketeöves mesterrel. Versenyzőink előkelő helyet foglalnak el az országos és nemzetközi szintű versenyeken egyaránt. Kiemelkedő versenyzőink a Magyar Wado Szövetség keretein belül évek óta sikeresen szerepelnek a Wado-Kai Európa Bajnokságokon.

A Szakosztály több versenysorozatot kezdeményezett. 1996-ban a Széki Kupát, mely minden év tavaszán kerül megrendezésre, gyerekek és juniorok számára. 2003-ban indult útjára az Alisca Bau (napjainkban Cikádor) Kupa. Ez rendszerint a gyermek országos bajnoksághoz igazítva az őszi versenynaptárban foglal helyet. A kezdő versenyzők, házi bajnokság keretében kerülnek „felavatásra”, melyből egy az őszi egy, pedig a tavaszi szezon nyitóversenye. Nagy büszkeség, hogy egy-egy házi bajnokságon, melyen az 1-8 osztályosok vesznek részt, gyakran 50-60 iskolás korú versenyző méri össze tudását.

Az utóbbi évek nagy kezdeményezése az ovikarate, melyet 2012 őszén indítottunk útjára a bátaszéki és az alsónyéki óvodákban, mintegy 25-30 kisgyermekkel. Az óvodásoknak is rendezünk bajnokságot, szivacsküzdelem kategóriában tudják összemérni erejüket.


 

A 2014-es évről

A Bátaszék SE Karate Szakosztálya eredményes 2014-es évet tudhat maga mögött. Eredményeink miatt minden évet – egyfajta – lelki teherrel kezdünk, hogy vajon sikerül e megugrani újra és újra ugyanazt a szintet. 2014-re nem panaszkodhatunk. Rengeteg munkánk volt, de ezzel együtt eredményeknek sem voltunk híján, nagyon sok olyan rendezvény volt, ahol történelmi sikert értünk el.

A Szakosztály mára több korosztállyal, differenciált célrendszerrel és edzésmódszerekkel dolgozik. Ahhoz, hogy minden életkori szakaszban ott tudjunk lenni, és minden igényt képesek legyünk kielégíteni több edzővel, több helyszínen kell dolgoznunk. Az óvodás korúak bátaszéki edzéseit Köbli Kata és Matzkovics Márk látja el, Alsónyéken Kata viszi a csoportot. A bátaszéki kisiskolások edzéseit Nagy Ákos - Matzkovics Márk segítségével - , a versenyzők edzéseit szintén Nagy Ákos tartja. Mint említettem, nemcsak korosztályonként, de a célok szerint is differenciálunk. Minden év elején kapnak a tagok egy tájékoztatót az éves tervről. Az ajánlat alapján hoznak felelős döntést arról, milyen szinten szeretnének a versenyzéssel foglalkozni. Ez az évek óta működő rendszer több szempontból is jó. Egyrészt nem erőltetünk olyan versenyt a gyerekekre, amit nem szívesen vállalnak. Tisztán látjuk, kinek mi a célja, és ehhez rendeljük hozzá a programokat és az elvégzendő edzésfeladatokat. Gazdálkodási szempontból is bevált ez a rendszer, mert hónapokkal előre tudható, hogy kb. mennyi versenyzőt, milyen költséggel tudunk versenyeztetni. Csak példaként említem, hogy egy alapszintű versenyző, hetente 3-szor edz, és éves szinten 8-10 versenyt kell abszolválnia. A magasabb szinten versenyzők, hetente minimum 5-ször edzenek, karatéznak, kondi és tükörterembe járnak, éves szinten 15-20 versenyen indulnak, nyáron mindössze 3-4 hét pihenőidőt kapnak.

A Szakosztály így, óvodásokkal, kisiskolásokkal, nagyobb érett versenyzőkkel és főiskolásokkal, dolgozó felnőttekkel, - akik ritkábban tudnak csak edzeni -, kb. 100 fővel működik.

A csapatnak nagyon sok kiemelkedő eredménye van, részletezésük hosszadalmas lenne. Néhány fontos eseményt viszont mindenképpen fontosnak tartunk.

A bátaszéki rendezésű versenyek között három helyi esemény, és két országos rangú van. A tavaszi és az őszi házibajnokságot immár 10 éve szervezzük. Az általános iskolás korosztály mellett az óvodásokat is bevonjuk néhány éve, és 70-80-versenyzőt sikerül összeverbuválnunk, a, többiek mint segítők vannak jelen. A házi bajnokság intézménye, sikerünk egyik kulcsa. Ez az a verseny, ahol profi körülményeket igyekszünk teremteni, semmivel nem spórolunk. Presztízskérdés, hogy minden gyerek pozitív élményekkel, tapasztalatokkal zárjon. Tíz év távlatában elmondhatjuk, a mai nagy versenyző generációnk ezen nőtt fel, sikerének egyik fontos eleme ez. Az alapszintű helyi versenyek sorát bővíti az óvodások évzáró bajnoksága, melyet két éve sikeresen rendezünk 20-25 óvodás részvételével.

Országos hírű rendezvényeink mára egyenrangúvá nőttek. A Széki kupát országos, a Cikádor Kupát regionális versenynek álmodtuk, azonban az igények ezt másképp alakították. Mindkét kupánk, a Magyar Karate Szakszövetség kiemelt eseménye, a Wado - stílus irányzat Európa Bajnoki kvalifikációs és válogatott felkészülő versenye. Versenyeink ázsiójának növekedésével a létszám, az utóbbi időkben mintegy 25-30 %-kal emelkedett.

A Bátaszék SE stábjának nemcsak helyi rendezvényei vannak. A Wado Magyar Bajnokságot, Mogyoródon szinte egy az egyben csapatunk vezényelte le. Büszkén mondhatom profi szinten.

A nem helyi rendezvények sora sokkal bővebb. A teljesség igénye nélkül néhányat említenék.

A Tatami Kupa és a Budapest Open hazánk két legnagyobb méretű nemzetközi karate eseménye. Nem ritka, hogy a hazai egyesületek száma meghaladja a 70-80-at, és 15-20 ország vesz részt rajta. A legnagyobb sikert a Budapest Open során értük el, amikor 21 ország, 119 egyesületéből a Bátaszék SE 10. helyen végzett és 4. legeredményesebb magyar csapat lett. Említhetjük a WKF Magyar Bajnokságot is, a Magyar Karate Szakszövetség hazai ranglista versenyét is, ahol rendre a legjobb 10-ben végzünk, vidéki klubok között, pedig évek óta elsők vagyunk. A hazai sikerek listája hosszú, évek óta tízesével hozzuk az országos diákolimpiai helyezéseket, többszörös kupa győztesek vagyunk, versenyzőink a magyar karate elit tagjai.

A múlt év legnagyobb sikerét a Wado-Kai (stílus) Európa Bajnokságán értük el Angliában, Reading városában. Az EB-n 13 sportolónk, egy bírónk és jómagam, mint válogatott edző vettem részt a 46 fős delegációban. Ez az esemény mindenképpen aranybetűkkel kerül be a szakosztály történelemkönyvébe, 10 arany, 2 ezüst és 7 bronzéremhez volt köze bátaszéki a sportolóknak. Hat olyan sportolónk volt, aki duplázni tudott, egyéni és csapatversenyszámban is a dobogó legmagasabb fokáig jutott. A sikeres szereplést tetézte, hogy „saját nevelésű” nemzetközi bírónk kapta meg a bírói bizottság fair play díját is.

Mindenképpen említést érdemelnek nem versenyjellegű programjaink is. Éves szinten, négy hétvégi szemináriumot szervezünk, több alkalommal Japán Mesterünk bevonásával. Saját nyári edzőtáborunk mellett, társszervezőkként vagyunk jelen a nyári szövetségi nemzetközi tábor lebonyolításában is.

2015 októberében Budapesten kerül megrendezésre a Wado-Kai Európa Bajnokság, melyben főszervezőkként leszünk jelen, és a válogatott helyekért is jó pozícióban vagyunk. Nem túlzás kijelenteni, hogy akár 20-25 bátaszéki gyerek is esélyes a részvételre, és szükségünk lesz 15-20 önkéntesre is, akik segítenek a lebonyolításban. Ahhoz, hogy megfelelő körülményeket tudjunk teremteni versenyzőinknek és a levezénylő stábnak, támogatásokra van szükségünk. Mind a mellett, hogy számítunk az önkormányzat segítő támogatására, nagyon fontos hogy a bátaszéken érdekelt cégeket is megnyerjük ennek az ügynek. Bízunk a további együttműködésben, és igyekszünk munkával, eredménnyel, és Bátaszék Város nevének további öregbítésével meghálálni a támogatást.